Nemško vprašanje

Potek dogodkov 1946 – 1990

Po II. svetovni vojni je Nemčija Izgubila ozemlja na vzhodu (Poljska). Razdeljena je bila na 4 okupacijske cone, Berlin na vzhodni in zahodni del.

Zahodne velesile so leta 1948 enostransko uvedle Marshallov plan (pomoč evropskim državam pri obnovi) in denarno reformo (nemška marka) v nemških ozemljih pod svojo upravo, kar je direktno oškodovalo vso cono pod sovjetsko upravo in Sovjetsko zvezo.

Sovjeti so v odgovor blokirali zahodni Berlin.  Zaprli so vse avtocestne in železniške povezave do zahodnega dela mesta ter odklopili električno energijo in vodovodni sistem. Vladi ZDA in Velike Britanije sta na blokado odgovorili z “zračnim mostom” (Air-Lift), ki še danes velja za eno najpomembnejših zračnih humanitarnih operacij.

LETALIŠČE TEMPELHOF

Berlinski zračni most se je znašel tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Na veliko noč 16. aprila 1949 so samo v enem dnevu v Berlin pripeljali 12.940 ton premoga, goriva in življenjskih potrebščin. Vsakih 63 sekund je takrat na treh berlinskih letališčih (najbolj prometno je bilo letališče Tempelhof) pristalo letalo.

V 11 mesecih blokade so opravili 278 poletov in pripeljali 2.326.205 ton življenjskih potrebščin. Pri zračni operaciji je bilo uničenih 24 letal, umrlo pa je 78 ljudi.

Leta 1949 iz 4 okupacijskih con ustanovijo dve Nemčiji:

  • ZRN (Zvezna republika Nemčija – demokracija, tržno gospodarstvo, ni oboroževanja, denar znanosti, šolstvu, gospodarstvu itd)
  • NDR (Nemška demokratična republika – državna lastnina, plansko gospodarstvo, težka industrija, cenzura, KP) – izseljevanje 2,5, milijona

Železna zavesa” je delila zahodni in vzhodni del Nemčije, berlinski zid (1961-1989) pa je 30 let razdvajal Berlinčane.

 

 


Naprej >>>